El Doctor Sergi Idelsohn, acaba d’ésser distingit amb un Advanced Grant, concessió que el European Research Council (ERC) atorga dins del programa Idees del VII Programa Marc de la Comunitat Europea. Aquesta iniciativa, que començà l’any 2008, finança a investigadors/ores d’excel·lència europeus perquè desenvolupin un projecte pioner i d’elevat risc que pugui produir un resultat d’elevat impacte a qualsevol camp de la ciència, l’enginyeria i l’erudició.
El Programa Advanced Grants d’ERC avalua projectes innovadors a títol individual, considerant tres criteris: la idea, el currículum del/de la investigador/ora i el seu entorn acadèmic i investigador. El projecte del Dr. Idelsohn s’ha concedit per un període de 5 anys, i té una dotació de 2,5 milions d’euros. Aquest projecte es desenvoluparà en el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE).
Aquest projecte, Real Time Computational Techniques for Multi-Fluid Problems, tracta del desenvolupament de nous mètodes numèrics i algorismes per fer càlculs pràcticament instantanis en problemes de dinàmica de fluids. Aquests càlculs en temps real són molt importants per avaluar amb rapidesa la solució de problemes que afecten a la seguretat de persones o infraestructures en situació de riscos imprevistos, així com per a l’optimització de processos industrials davant d’eventualitats inesperats, entre d’altres aplicacions. Alguns exemples de problemes d’aquestes característiques són la decisió d’obrir o tancar un cadiral (comporta) davant d’una allau o una explosió, i l’elecció d’una tècnica o altra en una operació quirúrgica difícil.
El Dr. Idelsohn és investigador ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) del CIMNE en la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). És també un dels més reconeguts especialistes del món en l’àmbit dels mètodes numèrics aplicats a problemes de dinàmica de fluids i d’interacció entre fluids i estructures. En els darrers deu anys el Dr. Idelsohn i el seu equip han desenvolupat un nou mètode anomenat Mètodes d’elements finits i partícules (PFEM) per resoldre problemes de mecànica de fluids, que inclouen per exemple els de superfície lliure, ones de trencament i fractura. Aquest mètode ha esdevingut molt popular per resoldre altres problemes com disseny de vaixells i ports, foneria de metall, erosions i combustió de polímers o anàlisi de magma. Tal i com es pot veure a la notícia del congrés Particles 2009, d’aquest Butlletí.
Cal remarcar que 6 dels 10 premiats amb aquestes Beques 2010, treballen en centres de Catalunya, tal i com ja va passar a l’anterior edició. El Consell d’Investigació ha atorgat aquests 6 ajuts a caps d’investigació entre un total de 236 becats en tot el continent. Entre els distingits d’aquest any hi ha dos investigadors de l’ICREA, un programa que impulsa la Generalitat.
Redactat per: Marga Torre.
Per saber-ne més: Pere-Andreu Ubach
Published on 01/01/2010
Licence: CC BY-NC-SA license
Are you one of the authors of this document?